Pogorszenie apetytu a zarazem większe spożycie wody, która nieproporcjonalnie wypełnia żwacz, tworząc złudzenie sytości, jak także wysoka temperatura oraz wilgotność otoczenia sprawiają, że zwierzęta nie mogą samodzielnie się chłodzić, co podnosi temperaturę ich ciała i znacznie zmniejsza pobranie paszy. Tymczasem ich zapotrzebowanie na energię wzrasta. W efekcie produkcja mleka u krów maleje, według niektórych badań nawet o 25% w szczycie laktacji, a także dodatkowo naraża mlecznice na ketozę.
Zachęcam do przeczytania artykułu pod linkiem: https://bosmed.pl/2021/10/05/co-to-jest-ketoza/ .
Aby podtrzymać produkcję mleczną na możliwie najwyższym poziomie, należy ułatwić wykorzystanie składników odżywczych dostępnych w paszy, dlatego jej wartość energetyczna oraz odżywcza musi być większa. Pobierana przez krowy energia pomaga stabilizować temperaturę ciała krowy. Dodanie łatwo strawnej skrobi, zawartej w zbożach grozi nadmiernym obniżeniem pH treści żwacza i wystąpieniem kwasicy. Bardzo dobrym sposobem na poradzenie sobie z tym problemem jest dodatek ENERGII ( 14,7MJ) lub ENERGII PLUS (16,7 MJ) firmy BOSMED. Zwiększy ona zawartość dostępnej energii w dawce pokarmowej, bez zwiększania kilogramów suchej masy dawki oraz bez wytwarzania dodatkowego ciepła metabolicznego. Słodki smak zachęca krowy do większego pobrania dawki pokarmowej co ułatwia utrzymanie produkcji w tym trudnym czasie dla naszego stada.
Paulina Trochimiuk
Specjalista ds. żywienia bydła