Aktualności

Kwasica u krów

Krowa jest zwierzęciem roślinożernym. Oznacza to, że może i potrafi trawić pasze posiadające trudnostrawne włókno (hemicelulozę i celulozę), które rozkładane przez bakterie, grzyby i pierwotniaki stanowią źródło substancji odżywczych oraz energię niezbędną do życia, jak także produkcji mleka. Największy przedżołądek występujący u przeżuwaczy, czyli żwacz, mieści od 100 do 180 litrów płynu i treści (ślina, […]

czytaj dalej

Mykotoksyny -niewidzialny wróg Naszego stada!

Zobacz film https://www.youtube.com/watch?v=F3sNP3xKJAc Czym są mykotoksyny? Termin „mikotoksyny” pochodzi od słów: greckiego „mycos”-grzyb oraz łacińskiego „toxicum”-trucizna. Mykotoksyny (mikotoksyny) są produktami przemiany materii grzybów pleśniowych. Jako substancje toksyczne wytwarzane są przez grzyby, które mogą rozwijać się w surowcach paszowych na różnych etapach produkcji oraz przetwarzania, wykazując działanie chorobotwórcze. Zarodniki owych grzybów bytujące w glebie zanieczyszczają ziarno […]

czytaj dalej

Ketoza – czym jest i jak jej uniknąć.

Zobacz film https://www.youtube.com/watch?v=sy3pt5XEakk Ketoza jest niebezpieczną chorobą metaboliczną, na którą cierpią krowy w okresie wysokiej mleczności. Występuje w krótkim czasie po ocieleniu, od pierwszego do szóstego tygodnia, jednakże jej początek może mieć miejsce w ostatnim etapie zasuszenia przed samym porodem. Najpowszechniejszą przyczyną choroby są zaniedbania lub nieprawidłowo przeprowadzony okres zasuszenia. Decydującym czynnikiem żywieniowym powodującym ketozę […]

czytaj dalej

KISZONKA DOSKONAŁA

Podstawą żywienia przeżuwaczy są pasze objętościowe. Optymalnie zarządzane użytki zielone dostarczają nam naturalną pełnowartościową paszę o wysokiej strawności i relatywnie niskich kosztach produkcji. Idealnej jakości kiszonka powinna być dostępna cały rok w bazie paszowej gospodarstwa, natomiast warunkiem jest jej właściwie przygotowanie i przechowywanie. Źle przygotowana, niedbale wybierana kiszonka może przynieść straty w samym materiale, jak […]

czytaj dalej

Zapalenia wymienia a stosowanie maści

    Zapalenie wymienia u krowy (mastitis) stanowi jedną z głównych przyczyn strat w hodowli krów mlecznych. Wynika to z pogorszenia cech fizykochemicznych mleka, co wpływa na jego gorszą przydatność technologiczną jako surowca mlecznego. Zmniejsza się wydajność, a to powoduje przedwczesne brakowanie zwierząt. Co powoduje mastitis?      Czynniki wywołujące zapalenie możemy podzielić na wewnętrzne […]

czytaj dalej

Jak ochronić cielęta w przypadku biegunek?

     Cielęta w pierwszych dwóch tygodniach życia często zapadają na biegunki. Powodów jest wiele: – warunki środowiskowe (brak świeżego powietrza, zbyt wysoka wilgotność i temperatura) – trudne porody – zły stan zdrowia matek cieląt – jednorazowe spożycie nadmiernych ilości mleka, spowodowane zbyt długimi przerwami w karmieniu – niewłaściwe pojenie siarą (długi czas od porodu […]

czytaj dalej

Dlaczego stosować Energię Plus?

        Jest ona mieszaniną gliceryny farmaceutycznej, glikolu oraz witamin, będąc lepszą alternatywą dla samej gliceryny. W smaku słodka i chętnie pobierana przez krowy, przyczynia się do zwiększenia pobrania paszy. Dostarcza również energię bilansując dawkę żywieniową. Pamiętajmy, że nawet bogata w białko pasza nie zostanie do końca spożytkowana bez właściwej dawki energii. Podawanie […]

czytaj dalej