Gnojowica – cenny nawóz!

Gnojowica to mieszanina moczu i kału zwierząt gospodarskich z wodą. Wykorzystywana jest w rolnictwie jako nawóz naturalny pod rośliny uprawne. Zawiera od 8 do 10 % suchej masy, a jej skład chemiczny zależy od wielu czynników, przede wszystkim gatunku zwierząt. Średnia zawartość azotu w gnojowicy wynosi 0,2–0,35%, potasu 0,2–0,3%, a fosforu tylko 0,05 – 0,1%. Duża zawartość azotu rozpusz­czalnego w wodzie (około 50%) powoduje, że gnojo­wica uważana jest za nawóz szybkodziałający. Dostępność skład­ników zawartych w gnojowicy dla roślin jest wyższa niż w przypadku obornika, dlatego że większość składników nawozowych znajduje się w formie mineralnej. Przyswajanie składników zwłaszcza azotu i potasu przez roślinę z gnojowicy jest zbliżone do wykorzystania tych składników z nawozów mineralnych.

W jaki sposób można zwiększyć jakość gnojowicy?

SLURRY – aktywator gnojowicy (bakterie i enzymy).

W skład SLURRY wchodzą bakterie kwasu mlekowego oraz szczepy Bacillus z enzymami lignocelulolitycznymi. Zadaniem tych mikroorganizmów jest prowadzenie procesu w kierunku fermentacji oraz zdolności do rozkładu masy organicznej i wiązania amoniaku. Jednym z głównych zadań aktywatora jest upłynnienie gnojowicy –  rozłożenie stałych części w odchodach. Najważniejszym celem jest pozbycie się kożucha powstającego w procesie magazynowania gnojowicy. Aby powstały kożuch nie utrudniał opróżniania gnojowicy  oraz  użycia sporej energii do mieszania w lagunach. Użycie aktywatora zapobiega powstawianiu kożucha  – tworzy się wtedy jednolita płynna struktura ułatwiająca aplikację na polu. Wiązane są lotne związki amoniaku i siarkowodoru oraz te odpowiedzialne za fetor. Zastosowanie SLURRY w budynkach gospodarczych zdecydowanie polepsza jakość powietrza, a tym samym bardzo dobrze wpływa na dobrostan zwierząt.  Bardzo dużą zaletą środka jest zmniejszenie fetoru w budynkach oraz w trakcie aplikacji gnojowicy na pole. Ma to również znaczenie środowiskowe, a także obniża poziom uciążliwości dla sąsiadów. Udowodniono także wpływ na mniejszą emisję amoniaku, co wiążę się z ograniczeniem emisji gazów cieplarnianych do atmosfery. Kolejnym ważnym elementem jest wiązanie azotu dzięki mikroorganizmom zawartym w produkcie. Aplikując taką gnojowicę na polu, zmniejszamy straty, a jednocześnie dostarczamy więcej przyswajalnego azotu. Dzięki takiemu zabiegowi możemy obniżyć dawki nawozów azotowych, co ma ogromny wpływ na koszty stosowania nawozów.

Podsumowując:

• enzymy rozkładające włókno
• zmniejsza pływający kożuch i osad
• zwiększa płynność gnojowicy
• zmniejsza koszt stosowania nawozów
• redukuje koszty pompowania i mieszania
• lepsze rozprowadzenie na polu
• redukuje emisję zapachów
• przetworzona gnojowica może być wykorzystywana do produkcji biogazu
• wyższa aktywność biologiczna
• nieszkodliwe dla zwierząt i środowiska
• łatwe w stosowaniu