Calf Plus – na wzmocnienie dla cieląt

Wspomagający odporność preparat dla cieląt

Calf Plus wspiera układ odpornościowy, pomagając utrzymać zdrowie cieląt (mniejsze ryzyko biegunki i chorób układu oddechowego). U cieląt pierwsze miesiące życia mają kluczowe znaczenie dla przyszłej produkcji. Zarządzanie żywieniem jest kluczem do ograniczenia wpływu wczesnych stresów na układ trawienny i naturalne mechanizmy obronne zwierzęcia. Calf Plus jest innowacyjnym preparatem zawierający specjalnie wyselekcjonowane frakcje drożdży, które pomagają utrzymać zdrowie cieląt poprzez wzmocnienie odporności i poprawę równowagi mikroflory jelitowej. Calf Plus zawiera drożdże opracowane w celu wzmocnienia naturalnych mechanizmów obronnych zwierząt. Łączy w sobie dwa uzupełniające się działania: silną zdolność wiązania patogenów, skuteczną przeciwko szerokiemu zakresowi niepożądanych bakterii oraz szeroką i zrównoważoną modulacją immunologiczną, zapewniającą wyższą modulację układu odpornościowego. Calf Plus zawiera również suszony sok melonowy wyprodukowany z określonej odmiany melona, który jest naturalnie bogaty w enzym przeciwutleniający – dysmutazę ponadtlenkową (SOD). Dysmutaza ponadtlenkowa jest jednym z kluczowych związków pierwszej linii obrony przed wolnymi rodnikami.

 Korzyści ze stosowania:

  • Poprawia równowagę mikroflory
  • Eliminuje patogeny
  • Moduluje odporność / naturalne mechanizmy obronne
  • Zwiększa status antyoksydacyjny (se- sod)
  • Zwiększa integralność komórek
  • Pozytywne konsekwencje dla wzrostu
  • Utrzymany stan zdrowia
  • Utrzymany stan zdrowia

Skład

  • glukoza, kultury drożdży, suszony sok z melona

Dawkowanie

  • 50g dziennie do preparatu mlekozastępczego lub mleka

Gramatura

 

Co daje właśnie taki skład produktu:

  1. Suszony sok melonowy wytwarzany z określonej odmiany melona, który jest naturalnie bogaty w enzym przeciwutleniający – dysmutazę ponadtlenkową.

Stres oksydacyjny może wynikać z sytuacji stresowych, takich jak rozród, odsadzenie,  stres cieplny, szczepienia, choroby, transport i nieprawidłowa obsada zwierząt.

Stres oksydacyjny wynika z braku równowagi pomiędzy cząsteczkami prooksydacyjnymi i antyoksydacyjnymi, powodując nadprodukcję reaktywnych form tlenu (ROS) na poziomie komórkowym. Nadprodukcja ROS może przewyższać normalną zdolność antyoksydacyjną zwierzęcia i prowadzić do zaburzenia równowagi fizjologicznej, powodując uszkodzenia komórek, a w konsekwencji pogorszenie zdrowia i wydajności zwierząt.

Suszony sok melonowy pomaga obniżać poziom stresu oksydacyjnego, biomarkerów immunologicznych i naturalnej obrony antyoksydacyjnejej organizmu. W rezultacie poprawia wydajność zootechniczną, zwłaszcza w warunkach stresu dla zwierząt.

Suszony sok melonowy  zawiera powłokę, która chroni aktywny składnik, SOD, przed trawieniem wzdłuż przewodu pokarmowego. Po dotarciu do jelita cienkiego,

Suszony sok melonowy  stymuluje endogenną produkcję enzymów antyoksydacyjnych w organizmie i pomaga wzmocnić naturalne mechanizmy obronne przed stresem oksydacyjnym. Melon-SOD działa poprzez stymulację określonych receptorów w ścianie jelita, które inicjują endogenną produkcję podstawowych przeciwutleniaczy (SOD, GPx, CAT) w organizmie.

 

  1. Kultury drożdży (prebiotyk) – został opracowany, aby wzmocnić naturalne mechanizmy obronne zwierząt z synergicznym efektem na odpowiedź immunologiczną.
    Różne stresy dla cieląt: transport, usuwanie rogów, odsadzanie, mieszanie. Stresory te wpływają na stan układu odpornościowego i zwiększają ryzyko zachorowalności i śmiertelności: zwłaszcza chorób jelit w pierwszych 3 tygodniach życia (przykłady powszechnych patogenów: E.ColiC.Perfringens); oraz chorób układu oddechowego od 1 tygodnia życia. Ukierunkowane strategie żywieniowe dla cieląt mogą korzystnie wpłynąć na stan fizjologiczny i pomóc w ograniczeniu skutków stresu w trudnych warunkach odchowu. Preparat zawiera prebiotyk o dwóch uzupełniających się działaniach, które wzmacniają naturalne mechanizmy obronne młodych przeżuwaczy podczas trudnych pierwszych tygodniach życia.

Silna zdolność wiązania patogenów w celu ograniczenia kolonizacji jelit przez niepożądane bakterie (takie jak E. coli, C. perfringens…)

-Szeroka i zrównoważona modulacja odporności, gdy przeżuwacze najbardziej jej potrzebują

-Aktywacja odpowiedzi immunologicznej za pomocą wielu receptorów: gamma globuliny, interleukiny, komórki odpornościowe…