Stres cieplny cz.4

        Latem zagrzewające się kiszonki oraz TMR na stole paszowym przyczyniają się do utraty wartości pokarmowej paszy. Zagrzana pasza dla krów ogranicza pobranie suchej masy dawki i składników odżywczych pogłębiając efekt stresu cieplnego. Wzrost komórek somatycznych jest konsekwencją spadku odporności zwierząt, a namnażające się grzyby stwarzają ryzyko zatrucia mykotoksynami.

       O mykotoksynach warto mówić. Objawy wywoływane przez mykotoksyny są niespecyficzne. Jednak niektóre z nich mogą wskazywać na ich działanie. Są to: obniżona produkcja mleka, nieskuteczne leczenie krów cierpiących na mastitis, częste biegunki, obniżenie odporności czy problemy z rozrodem i ronienia. W dodatku krowy wykazują objawy rujowe, a w rzeczywistości ta nie występuje. W przypadku gdy nawet metabolity grzybów nie są fundamentalnym czynnikiem sprawczym tych problemów, to na pewno wpływają na ich większe manifestowanie przez zwierzęta. Aby chronić swoje podopieczne warto wprowadzić profilaktycznie sorbent mykotoksyn, którego zadaniem jest wiązanie toksyn i ich neutralizacja. TOKSISTOP
i MYKOSTOP firmy Bosmed to preparaty wieloskładnikowe wykazujące doskonałą skuteczność w wiązaniu mykotoksyn
i wspomaganiu ich wydalania
z organizmu. Dodatkowo nie wykazują niekorzystnego wpływu na zwierzę oraz produkty zwierzęce ( mięso, mleko), a także są łatwe w użyciu przy zastosowaniu niewielkich skoncentrowanych dawek. Nie wszystkie mykotoksyny
są wrażliwe na dane składniki sorbentu, niewłaściwy wybór wiąże się
z małą skutecznością produktu. W celu zbadania pasz oraz dobrania najlepszego rozwiązania dla Waszego stada polecam konsultację z Doradcą Żywieniowym firmy Bosmed, który profesjonalnie zadba
o Wasze podopieczne oraz wynik ekonomiczny gospodarstwa.

Więcej szczegółowych informacji o mykotoksynach pod linkiem: https://bosmed.pl/2021/12/17/mykotoksyny-niewidzialny-wrog-naszego-stada/

Paulina Trochimiuk
Specjalista ds. żywienia bydła