Preparat wyrównujący pH żwacza
Kwasica, czyli spadek pH treści żwacza, to efekt m.in. podawania zbyt dużej ilości pasz treściwych przy jednoczesnej małej ilości włókna. Może się również pojawić przy zbyt długiej (bądź zbyt drobnej) strukturze TMRu lub małej jego wilgotności.
Aby natychmiastowo przywrócić równowagę pH do właściwego poziomu 5,5-7,0 stosujemy doraźnie produkt jakim jest Bufor. Jednorazowe podanie poprzez wlew 100g wspiera organizm krowy i zmniejsza ryzyko spadku zawartości tłuszczu w mleku dzięki utrzymaniu odpowiedniego poziomu fermentacji pożądanego kwasu octowego. Kwaśny węglan sodu aktywnie buforuje treść żwacza.
Kompleks składników w produkcie Bufor to lepsze wykorzystanie pasz objętościowych, poprawa produkcji i parametrów mleka z jednoczesną ochroną przed kwasicą.
Efekty stosowania
Dawkowanie
Gramatura
Preparat wspomagający trawienie
Travimed jest źródłem cennych składników pokarmowych dla mikroflory żwacza krów oraz jelita grubego u cieląt wpływającym na pobranie suchej masy oraz poprawę strawności dawki pokarmowej. Travimed znacząco podnosi smakowitość paszy oraz reguluje pracę przewodu pokarmowego w okresie okołoporodowym.
Zawarte w nim metabolity, peptydy, białka, fitosterole, antyoksydanty, kwasy organiczne, nukleotydy, a także beta-glukany i mannany oraz drożdże przyczyniają się do zrównoważenia mikroflory układu pokarmowego wspierają układ odpornościowy i elementy morfotyczne ścian przewodu pokarmowego.
Efekty stosowania
Dawkowanie
Gramatura
Preparat buforujacy do TMRu z algami
Kwasica, czyli spadek pH treści żwacza, to efekt m.in. podawania zbyt dużej ilości pasz treściwych przy jednoczesnej małej ilości włókna. Może się również pojawić przy zbyt długiej (bądź zbyt drobnej) strukturze TMRu lub małej jego wilgotności.
Aby przywrócić równowagę pH do właściwego poziomu 5,5-7,0 stosujemy produkt o złożonym składzie i doskonałym efekcie buforującym jakim jest Buffmed. Podawanie już 150 g w dawce dziennej wspiera organizm krowy i zmniejsza ryzyko spadku zawartości tłuszczu w mleku dzięki utrzymaniu odpowiedniego poziomu fermentacji pożądanego kwasu octowego w treści żwacza. Kwaśny węglan sodu wraz z synergicznym działaniem tlenku magnezu oraz algi dbają o właściwą pracę żwacza aktywnie go buforując. Drożdże stymulują pożyteczną mikroflorę żwacza dodatkowo wzmacniając efekt buforowania. Każdy z tych dodatków ma inną siłę i czas działania gwarantując skuteczność produktu.
Kompleks składników Buffmed to lepsze wykorzystanie pasz objętościowych, poprawa produkcji i parametrów mleka z jednoczesną ochroną przed kwasicą.
Efekty stosowania produktu
Dawkowanie
Gramatura
Preparat regenerujący wątrobę
HepaShot zmniejsza ryzyko degradacji komórek wątrobowych, osłania je przed działaniem toksyn oraz wspomaga funkcje metaboliczne wątroby.
Metionina chroniona, chlorek choliny i wyciąg z karczocha – wspomaga metabolizm tłuszczów oraz usuwanie z wątroby nadmiaru trójglicerydów.
Wyciąg z kurkumy – reguluje czynności wątroby i trzustki. Wspomaga metabolizm węglowodanów i tłuszczów, przyswajanie białek, redukuje ryzyko wystąpienia syndromu stłuszczonej wątroby.
HepaShot wzmacnia funkcję detoksykacji z wątroby i trzustki. Zwiększa odporność organizmu , wpływa na poprawę wykorzystania paszy oraz na zwiększenie produkcji mleka. Pobudza metabolizm żelaza, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz glukozy i aminokwasów w organizmie.
Efekty stosowania produktu
Dawkowanie
Gramatura
Mieszanka paszowa uzupełniająca dla bydła
Stworzona po to, by jak najlepiej poprawić trawienie. Produktu o tak zróżnicowanym składzie na rynku jeszcze nie było.
Szczep Saccharomyces cerevisiae CNCM I-1077 został wyselekcjonowany spośród tysięcy szczepów drożdży pod względem maksymalizacji wykorzystania paszy i warunków występujących w żwaczu. Poprawia pH żwacza – zmniejszając ryzyko wystąpienia podostrej kwasicy żwacza – wspomaganie rozwoju żwacza i zwiększenie strawności włókna. Poprawia wydajność stada na wszystkich etapach produkcji, poprawiając efektywność wykorzystania paszy.
Dodatkowo produkt składa się z:
– drożdże paszowe inaktywowane, dwa rodzaje: drożdże pochodzenia browarniczego i winiarskiego. Drożdże te mają bardzo dobre walory smakowe, przez co znacznie poprawiają atrakcyjność paszy.
Źródło cennych, biodostępnych składników odżywczych i substancji czynnych takich jak białka, aminokwasy, witaminy z grupy B. Dodatkowo drożdże piwne zawierają polifenole chmielu, które działają antyoksydacyjnie.
– ściany komórkowe drożdży bogate w mannanooligosacharydy (MOS) (30%) i beta-glukany (25%),
Działają prebiotycznie, wspierają rozwój mikroorganizmów w żwaczu, są dla nich idealną pożywką. Wypierają patogeny i wiążą endo- i mikotosyny.
– autolizowane drożdże to niejako „wstępnie przetrawione” zawierające wysokoskoncentrowane ‘wnętrza’ komórek drożdży, rozkładające się w procesie autolizy na ściany komórkowe i składniki wnętrza, czyli peptydy, wolne aminokwasy i nukleotydy. Proces delikatnej autolizy daje nam substancje czynne drożdży o wysokiej biodostępności, które jeszcze efektywniej stymulują namnażanie się optymalnej flory żwacza.
– drożdże poddane fermentacji przez bakterie kwasy mlekowego. W procesie fermentacji namnażają się bakterie probiotyczne oraz powstaje szeroka gama ich metabolitów, kwasy organiczne, bakteriocyny i enzymy. Drożdże te to tak zwany postbiotyk z dużą zawartością żywych bakterii probiotycznych. Wspierają działanie i odżywiają florę żwacza.
Efekty stosowania produktu
Dawkowanie
Gramatura